Doodaas vissen op de karper manier

Doodaas vissen op de karper manier

Door roofvisgids Willem Zijlstra

Een mooie dikke wintersnoek!

Nu de winter nadert kun je 2 dingen doen als fanatiek karpervisser, je vist door op de Nederlandse wateren met al zijn schoonheden, of je onderhoud je spulletjes en bergt ze op tot het voorjaar. Maar er is nog een ander alternatief, waarom niet door vissen in de winter op snoek?

 

Met een paar kleine aanpassingen is je karperhengel binnen een mum van tijd aangepast tot een doodaas hengel. In dit artikel zal ik proberen duidelijk te maken hoe je alles in gereedheid kunt maken voor deze vorm van visserij, maar ook waar je de snoek kan vinden in de wintermaanden.

Waar vinden we de Snoek?

Een snoek zal in de winter zo weinig mogelijk willen doen, tijdens de herfst zal hij proberen zoveel mogelijk te eten om een goeie basis te leggen voor de winter. In deze tijd zal hij selectief worden in de keuze van zijn prooi, en alleen energie verspillen in wat voor hem het makkelijkste uitkomt. Dit kan dus een zieke of dode aasvis zijn, maar ook een vette zeevis zoals een haring of sardine staat op het menu, wanneer deze wordt aangeboden.

Voldoende aasvis voor een voerplekje

Je ziet dat de prooivis in deze tijd vaak bij elkaar schoolt en een plek opzoekt waar het water een paar graden warmer is. De snoek zal hier vaak achteraan trekken en zich in de buurt van deze scholen ophouden. Bekende plekken zijn dan ook wateren binnen de bebouwde kom of bij bruggen. Vergeet de stekken niet waar bomen staan met bessen/vruchten die over het water heen hangen, vaak eten de vogels van de bessen of vruchten en poepen in het water waar weer vis op afkomt, ook waar veelvuldig de eendjes worden gevoerd zullen resten van brood achterblijven waar de prooivissen voor de snoek dankbaar gebruik van maken.

Een typische winterstek

Welke hengel ?

De hengel die je gebruikt voor het vissen op karper kun je prima gebruiken voor het doodaazen op snoek. Ikzelf gebruik voor het statisch vissen op de piepers een hengel van 3,5meter en 3lb. Voor het statisch vissen met een dobber , maar wel op de bodem, een hengel van 3 meter en 2,5 lb, voordeel van zulke zware hengels is dat je de aasvis goed weg kunt zetten. Want vergis je niet in het gewicht van het aas dat je gebruikt in combinatie met het lood. Karperhengels hebben vaak grote geleide ogen dit is vooral in de winter wenselijk omdat je dan de kans verkleint dat bijvoorbeeld je topoog bevriest. De molens die ik gebruik hebben een hoge inhaalsnelheid en een grote spoel , wat het werpen weer vergemakkelijkt.

Het klaarmaken van de rodpod.

Dyneema of Nylon ?

De keuze tussen dyneema of nylon is vaak persoonlijk, ik gebruik voor het statisch vissen dyneema. In mijn ogen heeft dat een paar voordelen. Omdat er geen rek in zit heb ik tijdens het aanslaan direct contact met de vis, dit vind ik belangrijk omdat er vaak over grotere afstanden wordt gevist zoals tijdens het karpervissen.

Karpervisser Ids Idzenga gaat regelmatig vreemd in de winter.

Ook de beetregistratie is hierdoor veel beter. Neem wel een lijn die geen water opneemt, de in mijn ogen enige nadelige eigenschap van dyneema is dat je meer last hebt van ijsvorming op de lijn dan bij nylon.
De trekkracht van de lijn is rond de 13 kg, ga ik op dieper water vissen waar zich veel obstakels kunnen bevinden pak ik mijn andere spoel met een sterkere en dikkere soort, dit in verband met het mogelijk kunnen breken van de lijn door de hindernissen onder water.

Het Lood

Het gewicht en de vorm van het lood pas ik aan op basis van de diepte en omstandigheden van het water. Ook hou ik rekening met enige vorm van dressuur. Want net als de karper kan ook een snoek argwaan krijgen als hij zaken herkent waar hij de vorige keer kiespijn aan over heeft gehouden. Wat je je moet bedenken is dat de snoek het lood niet nodig heeft om zichzelf te haken wat de bij de karper wel het geval is. Elke extra gram die hij mee moet slepen om zijn prooi te bemachtigen zal hem doen beslissen om los te laten. We vissen ook daarom met een vrijloop systeem wat zoveel betekend dat de snoek net zoveel lijn kan nemen als hij wil zonder dat hij weerstand voelt.

Het vrijloop systeem wat ik gebruik met materialen uit de karpervisserij.

Vissen met een takel

In plaats van een ‘rig’ vissen we nu met een takel. Die kun je zelf maken en aanpassen aan je eigen wensen, maar je kan ze ook kant en klaar kopen. Een takel bestaat uit een onderlijn van ongeveer 50 cm met daarop 2 dreggen bevestigd. Wat ik handig vind, is om er een extra ‘neushaak’ op te bevestigen als ik het aas ver in moet werpen. Dit voorkomt dat het aas van de dreggen afvliegt, vooral de zachtere soorten hebben hier last van, zoals zeevis.

Doodaas met takel

Het aas uitvaren met een voerboot behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Je kunt hierdoor de vis secuur droppen, net zoals je bij het karpervissen je boilie dropt. Meestal doe ik er wat extra aas bij zodat ik een voerplek creëer.

Je kunt met een voerboot het aas secuur droppen, net boilies

En als alles klopt…

Ik hoop dat de tekst en de foto’s een en ander duidelijk hebben kunnen maken, mocht je nog vragen hebben kijk dan eens op www.roofvisseninfriesland.nl , hier staan verschillende artikelen op zoals het zelf maken van een doodaas takel.

Veel succes,

Willem Zijlstra