Klaas, Geurt, Hains en Alvar visten begin april een lang weekend op het 19 hectare grote water van de Ganzenkuil in Deest, provincie Gelderland. Een weekend waarin het veel speuren was naar vis en een weekend waarin het weer grote extremen vertoonde.
Tekst & fotografie: Alvar Besemer
Het water
De Ganzenkuil is één van de viswateren in het pakket van visvakantie aanbieder ‘Klik hier voor meer informatie‘. De plas, een oude zandafgraving, heeft een variërend bodemverloop van circa 1,5 meter tot 22 meter diep en kent een vrij harde bodem. Naast een strandje, lelievelden, rietkanten en stukken met drijfwier in de zomer, bevinden zich op het diepste punt een aantal hoge wiervelden op de bodem. Rondom de plas bevindt zich een woud aan boomsoorten en veel dierenleven. Voor het bevissen van het water adviseren wij een rubberboot mee te nemen of een voerboot met groot bereik. Vanaf de kanten ingooien is veelal niet mogelijk door de vele begroeiing en een gedegen stekverkenning is absoluut noodzakelijk als je succes wilt hebben op dit diepe water.
Aankomst
Het team wordt vrijdagmiddag vriendelijk ontvangen in Deest. Na wat aanwijzingen van de eigenaar waarbij onder andere wordt aangegeven waar de stekken liggen, kan iedereen richting zijn stek. Geurt en Hains zitten op stek één en Alvar en Klaas op stek twee, beide aan de oostkant van de plas. Op de stek van Geurt en Hains kan niet worden ingeworpen door de dichte begroeiing, zij moeten de lijnen uitvaren. De stek van Alvar en Klaas ligt achterin voor het diepste gedeelte van de plas, hier is wel de mogelijkheid tot inwerpen vanaf de kant. Al bij het materiaal opbouwen springen de eerste karpers boven het wateroppervlak uit, dat belooft wat!
Zoeken
Zoeken, zoeken en nog eens zoeken, op de Ganzenkuil heeft afwachten geen zin. De karpers wisselen er erg veel van plek, aangespoord door de zon op het water, de watertemperaturen en het voedselaanbod. Het water in het diepere gedeelte waar het grootste deel van de plas uit bestaat, is duidelijk nog niet warm genoeg tijden deze voorjaarssessie. De ondiepere kanten hebben de tien graden Celsius grens inmiddels wel bereikt, de vis-activiteit vindt dan ook alleen plaats langs de kanten in het ondiepere gedeelte gedurende het hele visweekend.
Tijdens het ‘scannen’ met de boot geeft de fishfinder veel vismeldingen aan op de bodem en op half water tussen de 14 en 22 meter diep. Het eerste dat je dan denkt is: ”ze zijn nog erg passief”. Later blijkt deze waarheid uit te komen en moet alles uit de kast worden gehaald om karpers te vangen. De vrijdagnacht blijft visloos voor iedereen en daarom begint op zaterdagochtend het grote zoeken naar karpers vanaf de oever rond de plas. In de middag wanneer de zon doorbreekt en de temperatuur richting de 18 graden oploopt, worden ze gespot. Groepjes karpers in het voorjaarszonnetje, verstopt tussen de omgevallen bomen langs de oever. Uitzetters en oud-bestand-vissen zwemmen gebroederlijk onder elkaar door in de bovenste waterlaag. Dit gaat moeilijk worden! In de middag wordt ondanks dat de 1e vangst geboekt, helaas een flinke brasem.
Op zaterdagnacht komt de verlossende run voor Hains. Het blijkt een mooie uitzetspiegel van zo’n zeven kilo te zijn, die helemaal van de overkant moet komen. Verder blijft het stil op de overige hengels. Op zondag gaat ieder zijn eigen weg. Alvar gaat oppervlakte vissen aan de overkant van de plas. Klaas speurt het water af met zijn boot, opzoek naar ondiepere stekken en ook Hains en Geurt verleggen hun montages. De temperatuur loopt deze dag op tot boven de 20 graden en ook het water warmt snel op. Wanneer Hains over het bevaarbare privégedeelte op de ondiepe kant van ‘De Ganzenkuil’ vaart, treft hij grote groepen uitzetspiegels aan die druk rondzwemmen in het inmiddels 15 graden warme water. Snel een montage wisselen en een andere tactiek levert een volgende spiegel op. De oud-bestand-vissen zijn echter spoorloos vandaag? Op het diepste gedeelte van de plas, voor de stek van Alvar en Klaas blijft het net als op de voorgaande dagen stil, er valt helaas geen enkele visactivitiet te bespeuren.
Back to basics
De ganzenkuil kent 4 tweepersoons stekken en 1 eenpersoons stek, zodat de rust bewaard blijft in deze natuurlijke omgeving. Wel kan je met de auto de stekken bereiken, dit zijn ‘natuurlijke’ stekken. Voor stroom, water en sanitaire voorzieningen dien je zelf te zorgen. Het is dan ook echt ‘back to basics’ vissen. Het water is erg helder tot een aantal meter diep en op zonnige dagen kan je er karpers aan de oppervlakte vinden. Op het karpervisseninnederland.nl visweekend waren alleen de twee oostelijke stekken beschikbaar i.v.m. onderhoud aan het terrein. Beschikbaarheid van alle stekken kan echter wel het verschil maken in vangsten tijdens de koudere voorjaarsperiode. Ga dus niet zomaar op één van de stekken zitten, maar loop eerst een rondje om de plas om alles goed te bekijken voor je een keuze maakt.
Conclusie
Tijdens het visweekend is alles uit de kast gehaald. Statisch vissen, penvissen, oppervlakte vissen en vissen op alle dieptes met een hele reeks aan verschillende aassoorten. Wellicht heeft de wisselende temperatuur en het grotendeels koude water het oude bestand niet kunnen activeren, of misschien is een weekend vissen op zo’n diep water wel te kort in het vroege voorjaar? Het onbekende bestand zal dus nog wel even onbekend blijven, al hebben wij al een aantal prachtige karpers voorbij zien komen van de Ganzenkuil. Ga daarom de uitdaging aan en boek hier je visvakantie, dit is echt pionieren!
Meer informatie: De Vissende Hollander