Het welzijn van de karper

Het welzijn van de karper

‘’Stadswateren daar ligt mijn hart’’….
Omdat ik veel van deze stadswateren bevis in en rondom Groningen stad en Amsterdam, schrijf ik een stukje over het welzijn van karpers tijdens het drillen en landen en wat ik zo nu en dan aantref langs de waterkant, aldus Alvar Besemer.

Gave karper bekken

Beschadigingen

Op sommige stadswateren kom ik het veel tegen: vissen met kapotte bekken of zelfs geheel ontbrekende boven of onderlippen, vissen met oude rigs gehaakt achter een van de voorvinnen, maar ook vissen met beschadigingen aan schubben of met meerdere geloste haken achtergebleven in de bek. Wat kan je nou eigenlijk doen om dit te voorkomen of in ieder geval grotendeels uit te sluiten?

Het welzijn van de Karper

De laatste jaren ben ik mijzelf steeds meer gaan verdiepen in het minimaliseren van mijn materiaal, kortom: minder bepakking, kortere hengels en terug naar een simpele doch effectieve basisrig.

Rigs knoop ik altijd zelf, om de gewenste lengte en lengte van de hair aan te kunnen passen aan het te bevissen water. Ook let ik meer dan in mijn beginjaren op het welzijn van de vis, dat wil zeggen: kleine haken, ‘veiligere’ loodsystemen, sterker rigmateriaal, langer drillen met meer slipgebruik en de afstelling van de baitrunner. Het onthaakmat gebruik en de hoogte van het vasthouden van een gevangen vis tijdens het fotomoment laat ik hier even buiten beschouwing want dit lijkt mij inmiddels wel routine voor de echte karpervisser!

 

Karperhaken

Veel discussies heb ik hier over meegemaakt en gevoerd langs de waterkant en binnen hengelsportverenigingen, ‘’wel of geen weerhaak?’’…. ‘’grote of kleine haak?’’ longshanks, chods, curveshanks, wide gapes?’’ Waar het uiteindelijk op neerkomt is veel experimenteren en aftasten. Zelf ben ik met steeds kleinere haken gaan vissen tijdens vissessies, vanaf haakmaat 6 tot 8 en gebruik ik standaard line-aligners op het uiteinde van de steel, voor optimaal inhaken van de vis. Daarnaast maak ik mijn hair’s langer dan vroeger, zodat boilies 2 a 3cm van de haak afliggen. De karper wordt hierbij mooi binnensmonds gehaakt en de lippen blijven altijd gaaf.

diverse haaksoorten

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar haken met weerhaak, omdat deze tijdens de dril beter op zijn plek blijven zitten in de bek. Weerhaakloze haken kunnen tijdens een dril meer verschuiven of dieper in het vlees getrokken worden wat ongetwijfeld tot een grotere prikplek leidt dan nodig, bovendien is de kans groter dat een vis gelost wordt als de lijn slap gelegd moet worden bij vastzwemmen.

 

Het grote voordeel daarentegen van weekhaakloos vissen is dat de vis de haak gemakkelijker kan lossen bij lijnbreuk. Het zal dus altijd een discussiepunt blijven….

Tip!: Onthoudt altijd dat een karper afhankelijk van het soort water waarin hij leeft, een harde of zachte bek heeft door het voedsel dat hij opneemt uit zijn leefwater en dat je daarop je haak kunt aanpassen in het belang van de vis.

Drillen van de Karper

Een opvallend fenomeen: ik ben van mening dat veel (beginnende) karpervissers het begrip drillen niet of niet goed kennen en toepassen, een gewaagde uitspraak kan je zeggen…. ‘’Maar wat is drillen dan precies?’’…. Terug naar de basis: de karper is gehaakt, schrikt en schiet over het algemeen hard weg. Je pakt de hengel op, de baitrunner klikt dicht, er is contact met de vis, nu moet de vis getemd worden!  Hier begint de dril….

Drillen betekent niet opgefokt met je volle gewicht in een hengel gaan hangen met de slip bijna dicht, omdat je perse die grote vis binnen wil draaien, iets wat ik maar al te vaak zie langs de waterkant en zelfs in sommige promovideo’s van bekende vismerken op het internet, een kwalijke zaak! Drillen is spelen met en dresseren van een vis en de vis een kans geven. De baitrunner klapt dus dicht en het eerste contact met de vis wordt gelegd, omdat je altijd je molenslip wat open hebt staan wordt nu een eerste indruk gewekt van het formaat dat aan de lijn hangt. Hier begint het temmen van de vis, een spel van meer en minder slip gebruik, lijn binnendraaien en laten vieren, de hengel langzaam naar je toe en van je af bewegen bij het bonken van de vis op de lijn, vastgezwommen vissen lijn geven en rustig laten uitzwemmen, met je vingers de molenspoel tegenhouden om zo nog preciezer de slip te bedienen, een spel tussen jezelf en de vis. Een goede dril kan bijvoorbeeld tien minuten duren maar ook een half uur of zelfs langer. Een karper kan bij goed drillen nooit binnen enkele minuten in een net liggen, een wijze les!….

 

Nabehandeling

Naast de diverse karper materialen voor de behandeling van een gevangen vis, zoals onder andere onthaakmatten, cradles en de juiste landingsnetten, zijn er ook nabehandelingsmaterialen op de markt. Denk hierbij aan ontsmettingsmiddelen voor de mond of het lijf van de vis. Zo heb je bijvoorbeeld het Korda product ‘de carp care kit’, bestaande uit een body liquid en een mouth liquid voor de nabehandeling van eventuele beschadigingen aan het lijf van de vis.

Korda Carp Care kit

Tot slot….

Laat je eens goed adviseren in de lokale hengelsportzaak over het gebruik van haken en andere karper behandelingsmaterialen. Vaak kunnen zij je ook vertellen wat de ervaringen van andere vissers zijn met bepaalde haaksoorten op viswateren in jou buurt, iets wat jou gegarandeerd meer vis en bovenal meer onbeschadigde vis oplevert, doe hier je voordeel mee! Happy fishing times.

Alvar Besemer