Statisch karpervissen met krielaardappelen

Statisch karpervissen met krielaardappelen

Vroeger, zo’n 50 á 60 jaar geleden, waren gekookte aardappelen een van de meest gekozen karperaas waarmee gevist werd. Er zijn nog steeds karpervissers die dit aas gebruiken. Het is nog altijd inzetbaar, ook op dressuur water waar alle moderne aassoorten van nu het laten afweten. Ik denk dat de jeugd er minder bekend mee is, die zijn in het boilie-tijdperk opgegroeid, deze deed zijn intreden in de jaren tachtig en is ontstaan in Engeland.

Vissen met de aardappel: Toen

Het vissen op karper met de aardappel ging in die tijd wel anders, ze hadden bijvoorbeeld geen hair achter de haak. Een stukje aardappel werd over de haak geschoven en afgestopt met een stukje broodkorst op de haakpunt. Werpen op deze manier is wel beperkt, de aardappel zal er met een flinke worp af vliegen. En daarbij zal de aardappel naar enige tijd afbrokkelen in het water, je moest in die tijd vaker je haakaas verversen.

Vissen met de aardappel: Nu

Het vissen met een aardappel kan nu ook op een moderne manier, het zogenaamde “statisch vissen op karper”. Neem de krieltjes in blik of in een zak. Ze zijn mooi van grootte om ze aan je hair te rijgen. Koop als haakaas een blikje of zakje krieltjes en neemt een paar gewone aardappelen om grondvoer van te maken. Je kan de aardappelen op smaak brengen in stroop, honing, vanillesuiker, witte of bruine basterdsuiker. De karper is gek op zoetigheid!

De bereiding van aardappels als haakaas

Het klaarmaken van de krieltjes kan op verschillende manieren. Je kan ze soaken met standaard soaks (zoals die van  www.bfmbaits.nl ), of wanneer je ze zoet wilt maken kan dit ook met andere zoetigheid.

Breng het water aan de kook en voeg de gewenste zoetigheid toe en los dit op door te roeren. Draai het gas uit en voeg de krieltjes toe aan het kookvocht, laat deze even in het vocht onder water staan, niet te lang want ze zijn al voor gekookt. Anders worden ze te zacht waardoor je ze niet meer aan je hair kan rijgen.

Gebruik vervolgens het kookvocht om een paar gewone aardappelen te koken, deze gebruiken we om grondvoer te maken. Kook deze op de normale manier, ongeveer 20 minuten. Giet deze af en laat ze afkoelen.

Aardappel voerballetjes als bodemaas

Prak de aardappelen tot pulp en voeg er wat snippers wit brood aan toe. Je kan als extra ook mais-pellets of andere pellets toevoegen, laat deze wel even in een beetje melk weken zodat ze wat zachter worden. Voeg alle ingrediënten samen en kneedt deze massa met je handen tot een stevige deegbal. Je kan er ook nog wat meer soak of ander zoetigheid aan toe voegen. Wanneer het te nat is kun je er wat brood bij doen waardoor je er makkelijk deegballen van kunt maken.

Maak nu mooie kleine voerballen als grondaas. Voordat je gaat vissen kan je kan dit allemaal klaar maken. Eventueel kan je de voerballen ook in porties invriezen, zodat je de gewenste hoeveelheid uit de vriezer mee kunt nemen.

Krielaardappel aan de hair

De krielaardappel aan je hair rijgen kun je op de normale manier doen zoals de boilie, maar voor het werpen is dit niet ideaal. Deze zal door het werpen over de boiliestopper heen snijden en er af vliegen. Je kan dit voorkomen door een wattenstaafje te nemen. De watjes zitten op een hol plastic buisje, dat buisje heb je nodig. Knip het gewenste stukje van de wattenstaafje af en druk deze door de krielaardappel. Doe je boilienaald door het buisje en schuif deze met de krielaardappel over je hair. Als laatste plaats je er nog een flinke boiliestopper op en hij is klaar om te werpen.

Een aardappel kan dressuur doorbrekend werken
Een gesoakte krielaardappel aan de hair, niet te weerstaan voor de karper!

Het aas op de stek brengen

Je kan ervoor kiezen om in te werpen of uit te varen met de voerboot en zo je aas naar je stek te brengen. Werpend is het niet zo gemakkelijk om de voerballen op je stek te krijgen. Je kunt het met de katapult doen, maar je komt nooit zo ver als met een boilie. Ik kies er daarom altijd voor om bij een grote afstand de voerboot te pakken, zo komt alles goed op je stek aan. Ga er een mee experimenteren, je zult zien dat de aardappel nog steeds vis op de mat brengt.

Veel succes, Marcel